top of page

drs. W. Lei AAG, also known as the "The Flying Actuary"

 

Mijn naam is Wietze Lei. In 1965 geboren in het dorpje Moddergat in het Noordoosten van de provincie Friesland, alwaar ik ook mijn jeugd heb mogen doorbrengen. Na ons huwelijk zijn we gaan wonen in Dokkum waar ook onze drie dochters zijn geboren en opgegroeid. Vanuit Dokkum run ik ook mijn kantoor.

Mijn eerste kennismaking met het verzekeringswezen en ook het Actuariaat was in 1984 bij mijn eerste werkgever OBF, nu Avéro Leven. Nog geen computers, e-mail of internet. Mijn enige luxe van de zaak was de programmeerbare rekenmachine Hewlett Packard 97C. En mijn startsalaris, ik weet het nog, was toen ƒ 1.379,50 (€ 625,99) bruto per maand.

Ik ben toen ook begonnen aan de opleiding tot Actuaris via de stichting Buiten Universitair Onderwijs in de Actuariële Wetenschappen (B.U.O.A.W., in 1995 opgegaan in het Actuarieel Instituut) en de Universiteit van Amsterdam. In 1992 heb ik de studie succesvol afgerond en mag ik de titel Actuaris AG voeren.
In 2009 heb ik alsnog mijn universitair diploma gehaald en ben ik afgestudeerd met de scriptie “Gemengde verzekering met een winstdelingsoptie. Een praktische uitwerking.” De scriptie is via deze link Scriptie WL eindversie te bekijken.

Voordat ik zelfstandige werd heb ik ruim 18 jaar gewerkt bij Achmea, en anderhalf jaar bij Aegon. In 2000 hebben we een kort Caribisch uitstapje gemaakt. We hebben toen een half jaar gewoond in Willemstad Curaçao en ik heb daar als hoofd actuaris gewerkt bij ING Fatum, nu de Guardian Group.

In april 2006 ben ik gestart als freelance actuaris onder de naam Actuarieel Bureau Wietze Lei.

De afgelopen 30 jaar ben ik als een echte all rounder werkzaam geweest binnen het schade, leven- en pensioenactuariaat, zowel in de rol van senior actuaris als in de rol van manager en coach van een team met actuariële professionals.

In de zomer van 2009 heb ik mijn eerste lesvlucht gemaakt op Lelystad en ben ik besmet geraakt met het vliegvirus.

bottom of page