De tijd dat een actuaris zijn berekeningen op de “achterkant van de sigarendoos” deed heb ik nog meegemaakt, maar ligt al weer jaren achter ons. De actuaris 2.0 is bekend en zeer ervaren met de huidige standaards binnen de pensioen- en levensverzekeringsmarkt: zoals Prophet en MoSes.

Zelf werk ik al meer dan 20 jaar met het softwarepakket Prophet Professional van Sungard, en ben inmiddels een zeer ervaren Prophet programmeur en gebruiker van zowel de individuele (Conventional en Unit Linked) als de collectieve libraries (Group Pensions of Employee Benefit).

Sinds kort heb ik ook ervaring met het pakket MoSes.

Uit ervaring weet ik dat de keuze van het softwarepakket niet de belangrijkste is. Belangrijk is dat je een bruikbaar, begrijpelijk en gebruikersvriendelijk model ontwikkelt dat, nadat de freelance actuaris/ontwikkelaar verdwenen is, ook door de interne mensen onderhouden kan worden. Het bekende adagium “garbage in, garbage out” geldt ook hier: een slecht model met goede polisdata en invoerparameters is nog altijd beter dan een perfect model met foute of onvolledige data.